Přeji šťastné Velikonoce všem. Klidně i sluníčkářům !

21. 04. 2019 16:18:34
Protože jinak už ničemu nerozumím. Čtu o “Krvavých Velikonocích na Srí Lance”. A včera mě nějaký uživatel Fb “Milion chvilek pro demokracii” pozval na “Pochod za nezávislost justice!”.

Nejde vůbec jen o to, že 29. dubna 2019, kdy se má “Pochod za nezávislost justice!” konat, bych měla být právě kdesi u moře. Vím o sobě, že jsem divná, takže mně jde především o pochopení, proč máme jít pochodovat za nezávislost justice, když je nám v našem právním státě nezávislost justice zaručena zákonem a to dokonce ústavním. Co chceme tím pochodováním získat ?

Leda, že by se nezávislost přejmenovala na etiku a spravedlivost všech občanů, soudce nevyjímaje.
Ale i tak - pochodovat ? No, nevím.
Posílám všem přání radosti pohledem z naší polosamoty Českého ráje.

Pro spravedlnost a klid pana Karla Boháčka a dalších zájemců o místní cenzuru zdůrazňuji, že zde nadále nehovořím o své advokátní praxi (ačkoli mnoho blogerů píše i na i.Dnes o své práci právnické, realitní, lékařské, a jiné, klidně dál, a já jejich blogy klidně dál ráda čtu). Zmiňuji se zde o excesívních případech, kde jsem já byla účastníkem řízení zastupována jinými advokáty, jistě vysoce renomovanými. Už studentům právnických fakult se totiž vštěpuje, že člověk sám sebe obhajuje ovlivněn emocemi nějak hůř, než toho je schopen kolega s chladnou hlavou. Tak jo. Jenže mi z těch nedávných řízení zůstalo několik excesivních rozhodnutí. Některých od policie, některých od státních zastupitelství, některých od soudů. Dva soudy klidně ignorovaly ve věci předloženou judikaturu soudu Nejvyššího; jindy policejní komisař provedl úkony trestního řízení včetně výslechů osob, ale řízení nezahájil a klidně vyrozuměl, že zahajovat nebude a že poškozená nesmí nahlédnout do spisu, protože není poškozenou. Státní zástupce od stolu ohodnotil jakési praktiky, aniž by se s nimi kdykoliv jakkoliv obeznámil. Agrese v dávno ne slušných diskusích na sociálních sítích jsou notorietou. Kdo nejde s námi, jde proti nám, říkali revolucionáři komunisté. Jeden šokovaný známý mě včera zas upozornil na to, jací lidé bez morálního kreditu dnes ještě soudí, že o tom “vysílal Klíma na seznamu”. Kuriozity ? Množství kuriozit. Proto máme pochodovat ?
Nerozumím asi ničemu.

Posílám všem přání radosti pohledem do našich zahrad na polosamotě Českého ráje.

Nerozumím ani tomu, proč bych nemohla mít ráda Rusko, stejně jako třeba Paříž, nebo Pyreneje v Andoře, když Rusové dělají cosi, jak píše pan doktor Vodvářka. Když jsem "tam" asi před deseti lety se svým známým byla na návštěvě u kazašských utečenců, u mladé lékařky s manželem traktoristou a šesti bystrými a velmi skromnými dětmi, jejich babička, v Tambově známá jako "otličnaja balítělnica”, v sešedlém dřevěném domku, jako z pohádky o Mrazíkovi, měla nad svou postelí vyvěšenou barevnou podobiznu L.I.Brežněva. Každé ráno když vstala, podívala se na něj, pokřižovala se, pak v kuchyni postavila na čaj, hodila si do krku hrst nějakých tabletek, co jí vozili příbuzní z Ukrajiny, učísla se, a začala léčit bylinami, rukama a rozhovorem. Pacienti ze sousedství už postávali ve frontě přede dveřmi. Když jsem se jí jednou dovolila zeptat, proč má nad postelí ten brežněvův výstřižek z nějakého magazínu, když sama je věřící a léčí “energeticky”, jak tomu sama říkala, odpověděla pevně, že za Brežněva se měli prostě dobře, protože chleba byl nejlevnější. Pak klidně vyprávěla, že oni Rusové jsou “krépkije”, protože jsou spojeni bolestí, že nikdy nezapomenou, že válku vyhráli proto, že během blokády Leningradu po roce 1940 fungovala na Ladožském jezeru Cesta života, lidé tvořili cestu spojením svým rukou a tak spojovali Leningrad obklíčený německými vojsky se zbytkem země pro převoz raněných, žen a dětí z blokády ven, a naopak zásob dovnitř do města. Nechtělo se mi zkoumat, co bylo na jejích slovech historické pravdy, cítila jsem z nich ze všech pokoru, mimořádnou sebedůvěru, odevzdanost vědomí své pravdy a pevné soudržnosti.
Také proto teď posílám všem přání radosti pohledem do našich zahrad na polosamotě Českého ráje.

Nejvyšší státní zástupce, pan Pavel Zeman, zhruba před týdnem na jedné konferenci konané na Právnické fakultě Univerzity Palackého, řekl doslova : “ V našem státě máme specialitu - naprostou krizi důvěry.” Nelze s ním nesouhlasit. Žijeme v prostředí, kde jen málokdo věří policii, soudům nebo státním zástupcům, nevěříme už ani zpravodajcům, kteří by nás měli informovat investigativně z veřejnoprávních médií, námi povinně placených. Jsme uprostřed hybridní války. Když se posadíme na besedu, diskutujeme o potřebě poctivých rozhovorů mezi lidmi v různých rolích, doporučujeme otevřenou komunikaci pro zachování rodiny, komunikaci mezi rodiči a dětmi, mezi lékaři a pacienty, doporučujeme komunikaci mezi soudci, státními zástupci i advokáty, mezi jejich rolemi navzájem.
Jenže kdo začne, když nejsme společností nijak podporováni, aby etika, jako praktická disciplína filosofie (tedy porozumění tomu, co je) nebyla na pokraji společenského a zejména ekonomického zájmu?
Řekl mi nedávno jeden mladý hoch : “ My budeme tak dlouho pochodovat, dokud nedostaneme Bureše za mříže.” Mě zamrazilo v zádech. To má být řešení? To má být nezávislost justice ?
Pro impulzivní čtenáře prohlašuji čestně, že jsem nevolila ani pana Babiše ani prezidenta Zemana, ale svého svobodného volebního práva si vážím a volit jsem šla. Zažila jsem totiž, jak úplně jinak jsme k volbám chodili dřív “před klíčema”, a mám mnoho důvodů se do té doby nechtít vracet. Tolik jsme po svobodných volbách a svobodném cestování toužili. Opravdu se chceme teď zas jen rvát kdo s koho? Protože už nevíme, že co je uvnitř nás, to se zrcadlí ven do našeho okolí.
Nebo, že bych teda nerozuměla ničemu ?

Posílám všem přání radosti pohledem na zrcadlení našich zahrad na polosamotě Českého ráje.

Na novinky.cz jsem včera, 20.4.2019, přečetla: “Nejnovějšímu žebříčku odhadu ekonomické situace sestavovaného agenturou Bloombergu zemí s nejbídnější ekonomickou situací vévodí Venezuela...Naopak Česko by se letos mělo dostat mezi deset nejlepších ekonomik světa. ”.
A moje nerozumění je dovršeno. Prosím, šetřete svými silami předkládat mi argumenty, jak jsou veškeré průzkumy a žebříčky nepřesné a zavádějící. Vím o tom.

Jen bych všem lidem přála, aby to katolíky teoreticky tolik velebené vzkříšení zkoušeli prožívat uvnitř sebe. Protože každý sám o sobě ví nejlíp, kolik má v sobě snášenlivosti, soucitu a laskavosti, nebo naopak, jak hodně ho zatěžuje strach, zlost a touha podřídit druhé svým zájmům.

Etiku totiž nelze vykládat po svém, etiku se nelze naučit, etiku nelze vymáhat. Může být jen důsledkem obnovené sebeúcty a sebedůvěry každého jednotlivce. Pak bude ve společnosti přirozeně nezákonná jednání považovat za nepatřičná a nepřijetelná téměř každý. Teprve pak budou lidé sami požadovat vládu práva - svým chováním a jednáním.
Nikoliv jako ovce...

Koukám na ta (sousedova) krásná jarní jehňata a myslím na řadu vědecky podložených důkazů mizení přírody, mnoha přírodních druhů, živočichů, ptáků, hmyzu i včel. Šťastná občas pobývám tady v Českém ráji, ptáci zpívají, i hmyz tu ještě je. V našem jezírku jsou potápníci, chráněný čolek horský, zjara se tu množí žáby a koncem března sem už roky přilétá hnízdit párek divochých kachen. Zatím. Protože mnozí vědci se shodují a konstatují veřejně, že lidstvo čeká už jen tři, možná jen dvěstě let života. Jsou to dostatečné výzvy budoucnosti k započetí vzkříšení u sebe ? Nebo chceme klidně osídlovat Mars ? Opravdu chceme pochodovat za nezávislou justici ?
Vidím problém v deficitu lidskosti a poctivosti každého z nás.

Než bych to jehně zabila a vystrojila slavnostní Velikonoční oběd, dám si raději králíčka.
Po svém z nádivky, pro radost, kterou přeji i vám všem.
Mám vyzkoušeno a vy můžete taky ověřit, že radost a schopnost sebeuzdravení pochází zevnitř.
Vyplatí se vám to.

Autor: Marie Voříšková | neděle 21.4.2019 16:18 | karma článku: 25.57 | přečteno: 719x

Další články blogera

Marie Voříšková

Manželství jako právní problém nebo jen "dané a neměnné faktum".

Že manželství je "...dané a neměnné faktum..." mi napsal o tom svém jeden nemocí trpící muž, navíc se strachem, jak řekl,"...jestli mám zemřít tak brzo jako táta...". Obrátit se do sebe k poznání své niterné pravdy se ale nechtěl.

24.1.2024 v 15:09 | Karma článku: 10.67 | Přečteno: 231 | Diskuse

Marie Voříšková

Vzteklé dítě trestat?

Víte, že vzteklé dítě ukazuje z okolních autorit potlačované emoce, které do sebe podvědomě nasává a bránit se proti nim může jen tak, že je v okamžiku jejich výbuchu vypouští zpět na vysílače? A zkusili jste někdy jednat jinak?

22.1.2024 v 14:12 | Karma článku: 9.94 | Přečteno: 437 | Diskuse

Marie Voříšková

Hypnóza všech? Jak je Vám libo.

...abyste nepolevovali ve své lidsky přirozené touze, nalézt V SOBĚ radost duše, zdraví a čilost těla a tak stav lásky ke všemu a všem. Protože, jak vypočítal vzácný vědec Albert Einstein: "SYNCHRONICITA VŠEHO JE ABSOLUTNÍ."

21.1.2024 v 8:15 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 176 | Diskuse

Marie Voříšková

Svobodně s muslimem? Válka spravedlivá? Nemožné, okusila jsem.

Pánové (já jim říkám laskavě chytrouši), kteří nechtějí vnímat, jak jejich strach ovládá i jejich myšlenky, mi pod koment dali nevyžádanou radu: Běžte k teroristům, ale nejdřív si sepište poslední vůli.

16.12.2023 v 13:30 | Karma článku: 19.23 | Přečteno: 1265 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.73 | Přečteno: 222 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 256 | Diskuse
Počet článků 70 Celková karma 10.74 Průměrná čtenost 558

Jako nenapravitelný idealista si myslím, že všechno má smysl v poznávání a poznání, že každý člověk může svůj život udělat  šťastnějším.  Proto jsem po spontánním uzdravení plicního nádoru a "bosém" přechodu ohně v r.1993  hledala s mnoha lidmi odpověď na otázku jak to udělat. Tak vzniklo pojmenování opakujícího se obecného mechanismu lidských životů -  Automediace®. Napsala jsem knihu "Zpověď advokátky... že všechno je správně?" a občas nabízím inspiraci popisem svých lidských vhledů... 
Těším se...

Kontakt: www.voriskova.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...