Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Sedíc - jako virtuální fanoušek - na obří tribuně stadionu v 18 miliónovém čínském městě, jehož velikost jsem do zahájení Universiády 2023 neznal, bráním se pojmu "GLOBÁLNÍ"... ! Sportovní svět se v akademickém pojetí posouvá "někam jinam"!

V celkové klasifikaci 130 států jsou v první desítce zemí - podle zisku medailí - jen 2 evropské státy. O těch asijských a afrických, které Evropu a USA "rozdrtily", bych si, před největší sportovní událostí světa, téměř myslel, že tam příliš univerzit a vysokých škol není.

Poprvé v historii i naše malá výprava, s několika desítkami studentů sportovců, předstihla mnohonásobně větší výpravu USA.

V basketbalu mužů, k všeobecnému překvapení nezvítězil tým amerických univerzit (kde jde o druhý nejpopulárnější sport!) ale zlaté medaile získal senzačně náš akademický výběr finálovým vítězstvím na Brazilií.

Byly to hry před obrovskou diváckou kulisou, na nádherných moderních sportovištích a Evropa o nich "mlčela".

Mlčelo se i o politicko-ideologickém tématu starého kontinentu posledních dvou let - akademičti sportovci Ruska a Běloruska nebyli pozváni a nepsalo a nediskutovalo se o tom.

Nepsalo se ani o skutečnosti, že na Universiádě byly samostatně 4 "činské výběry (ČLR, Čínský Hongkong, Činské Macao a Tchaipei /tedy Tchajwan/... .

Zřetelně se ukázalo, že studenti-sportovci reprezentující počtem obyvatel 5/6 planety, nejsou tolik v zajetí globálních problémů, kterými se denně zaobírá Evropa a evropští "vystěhovalci" v Severni Americe.

0 0
možnosti
Foto

Díky za Váš náhled, pane Péčko, mě jen napadá, že pánové Bárta i Horký vnímají pojem "globální" nejen v DVD CIVILIZACE úplně jinak, než Vy ve svém komentu. A to svobodně lze 😉🌏✌️

0 0
možnosti

paní Marie!

Miroslav Bárta v knize 7 zákonů mě zaujal poznámkou,

že po kolapsu civilizace, ta nová, rodící se, je tvořena často stejnými lidmi. Tato skutečnost, v případě naší globální „civilizace”, by byla, pro mě, poněkud chmurná (slušně řečeno).

Ale pryč s pesimismem. Výše zmiňovaný autor jinde píše:

„Každé nové ráno ohlašuje privilegium žít tento svět – ne nadarmo slovo present v angličtině znamená „dar“ a „současnost“ zároveň.

Život je dar”.

2 0
možnosti
Foto

Ano,dar, děkuji Vám srdečně! Takže chmury ze sebe lze odpustit, milý Tomáši, když ta nová civilizace je sice tvořena často stejnými lidmi, nikde ale pan profesor Bárta netvrdí, že ti stejní lidé jsou s těmi před kolapsem také stejně mentálně zralí 😉. Tak se (s)mějme RÁDI, jsme přece obdarováni.

1 0
možnosti

Zajímavý článek i propojení. Napadá mě ještě jedno: nedávno se MUDr. Hnízdil přiznal k tomu, že odešel z lékařské komory. Asi nějakej virus napadá všechna podobná profesní sdružení. Když bylo to pozdvižení s energiemi, divil jsem se, že hospodářská komora a Svaz průmyslu tvrdě neprotestují, když se zvyšuje administrativní zátěž (správně byrokratická buzerace), jak to, že se nebouří Svaz obcí? A pak jsem to pochopil, když stála "lokální" Agrární komora proti "globálnímu" Svazu obchodu, což je sdružení, které nehájí obchod jako takový, ale hlavně globální obchodní řetězce. A ten kolaps, nebo nějaký náraz do zdi, asi potřebujeme. Karma.

2 0
možnosti
Foto

Ano, s Vaším komentem, vážený pane Tichý, souhlasím i když nerada, a za podporu Vám děkuji srdečně .

1 0
možnosti
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 564x
Jako nenapravitelný idealista si myslím, že všechno má smysl v poznávání a poznání, že každý člověk může svůj život udělat  šťastnějším.  Proto jsem po spontánním uzdravení plicního nádoru a "bosém" přechodu ohně v r.1993  hledala s mnoha lidmi odpověď na otázku jak to udělat. Tak vzniklo pojmenování opakujícího se obecného mechanismu lidských životů -  Automediace®. Napsala jsem knihu "Zpověď advokátky... že všechno je správně?" a občas nabízím inspiraci popisem svých lidských vhledů... 
Těším se...

Kontakt: www.voriskova.cz

Seznam rubrik