Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Víte, paní Voříšková, prošel jsem si hodně podobnými věcmi, a přesto uvažuji jinak. Svým textem na mne půobíte (možná mylně) jako člověk idealista. V tom smyslu snílka. Nerealistického snílka.

Úplně stručně bych svůj dojem shrnul do teze, že jdu-li k lékaři, nejprve se ho zeptám jak je morální z mých kritérií pro morálku a podle toho se nechám či nenechám léčit.

Jistěže v každé profesi a tedy i v právu má morálka, lidskost či spravedlnost své místo, ale nemá a nemůže mít takové, jaké si myslíte, že má. Člověk je takový jaký je. Každý je naprosto jiný, každý uvažuje jinak a každý má ty hranice morálky někde jinde. Proto si i myslím či mám dojem z Vašich slov, že tu odbornost podřizujete nota bene subjektivnímu chápání třeba spravedlnosti, když jsme u práva v nereálných relacích. Znáte přece ono tezi, že právo tu není apriori pro spravedlnost. A dle mého soudu to neznamená, že je to rezignace na spravedlnost.

A pak je tu druhý úhel pohledu. Na vraha má zcela jistě jiný pohled otec zavražděné dcery a ono právo.

Mohu Vám porozumět, ale opravdu asi uvažuji jinak.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji, pane Špáto, že reagujete laskavě, i když máte jiný názor, to nebývá dnes obvyklé, vážím si toho. Nechci Vás přesvědčovat, že jsem idealistou velmi praktickým, a to právě v důsledku prožitých mimořádných životních tvrdostí, které jsem vždycky musela zvládnout sama. Také proto jsem mechanismus lidských životů pojmenovala automediací. Mám totiž vyzkoušeno, že každá prožitá a poznaná bolest nás osvobozuje hluboko uvnitř, a všichni neurologové nech't mi prominou, ale podle mě se takovým odevzdaným (pokorným?) prožitím měníme nejprve ve své úrovni emoční a ta poznáním změněná ovládá naše myšlenky. Uctívám jedinečnost a autenticitu každého. Takže s Vámi ráda souhlasím, těší mě, že působím trochu najivně, to odlehčuje :-). Mnou vyzkoušené a tvrzené ale bylo objeveno dávno a je podstatou ius naturale, neboli přirozeného práva, které právě u našeho Ústavního soudu (a nejen tam) tolik chybí. (S)mějme se !

1 0
možnosti
Foto

Vážená paní Voříšková, moc děkuji, tohle je skvělý, krásný článek, psaný navíc s velkou noblesou. To přání v závěru, aby jmenovaný znovu objevil, že je člověkem (!!!)

...

Navíc mám dojem, že takových je v naší zemi víc... A v určitém smyslu to každý z nás potřebuje denně v sobě oživovat a znovu objevovat.

Také mě hodně pobavil karikaturní portrét dávného francouzského ministra spravedlnosti. Díky! :-) :-) :-)

4 0
možnosti
Foto

Nemýlím-li se, vážený pane Trizuljaku, Vy jste tu také TOP Bloger, jako pan doktor Vodvářka. Tak to už mezi vámi supermoudrými muži začínám být rozpačitá, a to jsem fakt hodně dlouho nebyla. Dosavadní deficit mé rozpačitosti bude asi způsobován mou advokacií a automediací. Kdysi mi pan Válka v galerii DOX řekl, že advokacie je druhá nejagresivnější lidská profese. Přemýšlela jsem, která je asi ta první, ale to jen do doby, než jsem byla zaváta sem. Tady, mezi vámi muži silnými moudrostí, je mi přenádherně, k stáru se snad přestanu bát. Děkuji Vám V.

0 0
možnosti

kam se podejou nase sny a cile, kdyz se zacneme hrbit...?

dekuju Vam za tento blog a preju fajnovy dny

6 0
možnosti
Foto

Milý pane Valíčku, z Vašeho komentáře čtu, že jste určitě tak silný jako Vaše křestní jméno a zároveň tak sametově něžný, jako Vaše příjmení. Fajnový dny - vnímám úplně somaticky ! Děkuji Vám a přeji totéž všem, abychom měli vždycky dost sil se narovnávat. V

0 0
možnosti
Foto

Vážená paní doktorko, děkuji Vám za dnešní článek. Jen málo lidí je schopno stát za svým a to v době, která principům, které popisujete, příliš nepřeje. R^

7 0
možnosti
Foto

Vážený pane doktore, přivítal jste mě tady na Blogu nedávno jako nováčka velmi podnětně a laskavě, navíc jste VIP blogerem a z Vašich článků často čtu, že především moudrým mužem. Děkuji srdečně za Vaše ocenění a držím nám všem palce ;-DV.

7 0
možnosti
Foto

A to vás navrhla jako kandidátku KSČ navrhla ZO SSM na VŠ. Jakou jste tam měla funkci. A jak se do toho zamíchala ta uliční organizace? A čím jste se o to zasloužila, když si Vás všimli?

0 1
možnosti
Foto

Bylo by pro Vás výhodné, pane Řezníku, kdybyste dřív, než začnete chrlit otázky bez otazníků, četl text pozorněji. VŠ jsem studovala v Praze, a uliční organizace byla v chemickém okresním městě v Pardubicích. Tam si mě všimla moje matka veskrze dělnickorolnického původu, jak píšu. Všem nešťastným lidem léta doporučuji, aby si své záporné emoce nejprve uvolnili vertikálně do přírodních živlů mimo lidi a teprve pak komunikovali s druhými živými bytostmi. Jinak se z "toho" nedostanete. Děkuji Vám.

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS