Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vy se moc nesmějte!

“Aby tě ten smích nepřešel! Rakušáci odsouhlasili nákup plynu v rublech a Turci nesouhlasí se vstupem Finska do NATO!” řekl mi tlumeným hlasem... jenže strach nebo radost jsou “jen” emoce a ty jsou řídící, to je empirie každého...

 

Vy se moc nesmějte!

Přátelé, slyšíte smysl té věty?
“Aby tě ten smích nepřešel! Rakušáci odsouhlasili nákup plynu v rublech a Turci nesouhlasí se vstupem Finska do NATO!” řekl mi tlumeným hlasem trochu vztekle přítel. Já, proti svým zvyklostem nehledat pravdu vně sebe, protože ona je nedohledatelná, dohledala jsem v IT médiích, že jde jen o různou interpretaci Ruskem požadovaných platebních podmínek, zda otevření devizového a rublového účtu u Gazprombank lze zkráceně označit za „placení v rublech“, nebo ne. O Turcích snad reprodukoval “pravdu”.
Přesto jsem s ním pocítila soucit, rozumím, že má strach, když stále racionálně usiluje o materialistickou jistotu a tvrdohlavě odmítá připustit tvrzení některých metafyziků, že pravda je, že pravda není a to je pravda ;-).
Čili, že ve Vesmíru žádná jistota podle jeho chytrých představ neexistuje. Snáším klidně, že moje jistota, že ve světě jedinou jistotou je přijetí nejistoty, tedy posílení citu lidskosti každého v sobě, nesmírně irituje kdekoho. 

Akademici na právnické fakultě Univerzity Karlovy, nejstarší univerzity v Evropě severně od italské Parmy (s univerzitou nejstarší na světě) a východně od Paříže učí, že základem práva na příznivé životní prostředí je princip nejvyšší hodnoty. Zákonem stanovenou definici principu nejvyšší hodnoty jsem ale (možná jen já a možná jen zatím) ani v dostupné odborné literatuře nenalezla. Víme samozřejmě všichni, že životním prostředím je  podle § 2 příslušného zákona vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje, a že jeho složkami jsou zejména ovzduší, voda, horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie.
Vzduch tu prostě je, voda teče a jídlo roste z hlíny.
Člověk nemá nic hodnotnějšího, než zázrak života, zdraví a životního prostředí (in dubio pro natura, čl. 35, čl. 11 LZPS). Prach je a v prach se obrátí.
Přirozenost dětsky zázračné důvěry a empatie místo pýchy dospělých! 
Když jsem k večeru přišla domů k dětem, malá krasavice si hrála ve vaně. “Babíí, zavři oči!” řekla tajemně, když jsem si přisedla vedle vany na kobereček. Mě totiž předci vychovali k naprosté poslušnosti a podřízenosti, celý život se z toho uzdravuju, ale tomu božímu dítěti jsem odporovat nemohla. Zavřela jsem oči okamžitě a na obličej se mi obtiskl mokrý ksiftík té blonďaté bohyně. “To byla pusa!” řekla pak stroze a začala se řehtat na celé kolo. “Mamka mi ukazovala malé černoušky, jak nemají co jíst. A to dělají bohatý zlí lidi.” řekla náhle s naučeným smutným výrazem a zkoumavě si mě měřila, co já na to. “No, jenomže ty zlé nikdo nezná, takže to možná je jenom zkouška, jestli v sobě budeme živit nenávist, nebo spíš soucit, že každý, když chceme, můžeme dělat radost třeba i těm potřebným, protože uvnitř sebe máme čisto, a tak vidíme, že ve Vesmíru je všechno nějak správně”. “Nenávist? Jak to myslíš?” řekla zamyšleně pomalu a dloubala gumovou vílu ve vodě jedním prstem, protože předškolákem bude ještě skoro dva roky. “…to je jako něco černý na dušičce?” a koukla mi do očí.
“No přesně, ta tvoje zevnitř od srdíčka ti vždycky odpoví správně a radost v tobě začne zase tančit.” řekla jsem jí ráda.  Vyskočila.
“Ještě ti ukážu most, hele!” a neuvěřitelně prohnula tělíčko. Nojo, maminka byla gymnastka, pomyslela jsem si logicky.
Mimochodem, víte Vy, že řecké gymnos znamená česky nahý? Že gymnastika vznikla ve starém Řecku jako oslava dokonalé přirozenosti lidského těla?
To už se prohýbala pupíkem vzhůru, ruce vyvrácené za hlavu jí ve vodě trošku podkluzovaly. Rychle se posadila a úplně vážně bez úsměvu řekla: “Na suchém povrchu to je lepší, to nepodkluzuje, chápeš.”. Pak se hned rozhlédla po hračkách ve vodě, chňapla rozpustile černé plavecké brýle a vesele vyhrkla: “Babí, udělej nějakou šeredu s těmadle brejlema…” a už se zase chechtala.
A mně napadlo, jaké milosrdenství, že aktuálně už i materialističtí vědci potvrzují, že každé dítě se rodí poctivé a činorodé s touhou poznávat, pravdomluvné a pracovité.
Rovnováha všeho jako stav lásky.
Že teprve kolem třetího roku věku se formuje lidský mozek k vnímání omezeného “já” (ego), odděleného od pozemského okolí. Tak děti postupně přestávají o sobě mluvit ve třetí osobě, jak to známe z populárních filmů o indiánech.
Žel, často také vlastním “dospělým” příkladem je učíme už nepoužívat slovesa, i když víme, že lidé přírodních národů založili řeč právě na potřebě navzájem si sdělovat a sdílet co cítí, myslí, dělají, po čem touží… tedy na slovesech.
Je zjevné, že zlo je atributem člověka, přírodní prostředí žádné zlo nezná, v geniálně dokonalé přírodě jednoDuše trvá spontánní rovnováha tvoření a ničení. Panta reí.

Tak člověk poznává, že celý život ovládán strachem a utrpením zvenčí zraje k odvaze naplnit svou touhu odevzdat se sobě dovnitř, svým citům, navrátit svou pozornost svému médiu.
Rozpouštět své strachy a bolesti, co do nás ony pozemské autority vpravovaly.
Abychom své strachy dál nešířili do svých potomků.
Je totiž přírodní zákonitostí, že když strachy nerozpustíme u sebe, když je sobě neodpustíme, nemůžeme jinak, než je nevědomky přenášet na své příští.
Protože teprve až v citu utrpení poznáváme, jakým sebeklamem toužíme hlavně “mít” namísto čistého “být”.
Pak můžeme chápat, proč se na Zemi postupně všechno obrací v prach.
Jenže taky prý už století před naším letopočtem řekl Quintus Horatius Flaccus (65 př. n. l. - 8 př. n. l.) to známé: “Non omnis moriar”.
   

Takže jak teď slyšíte smysl té věty “Vy se moc nesmějte!” ?
Uvědomujete si, že význam slov slyšíte podle toho, co cítíte v sobě uprostřed?
A cítíte v sobě strach a z něho plynoucí všechny záporné emoce, nebo naopak radost, jako nositelku vaší svěžesti, čilosti a přirozeného zdraví včetně schopnosti sebeuzdravení? 
Ta věta vás dráždí, nebo se vám po jejím přečtení spíš chce v sebedůvěře smát a tančit?
Protože ať strach, nebo radost, obojí jsou “jen” emoce a ty se sebelepší metodou v hlavě (vědomě) přeprogramovat nedají.
Ony jsou totiž řídící, to je empirie každého.  JednoDuše.

Autor: Marie Voříšková | neděle 22.5.2022 4:48 | karma článku: 9,53 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Marie Voříšková

Pauza!

Za poznání, že peníze jsou jen náhradou, děkuji všem mým tyranům. Konečně vřele děkuji také České advokátní komoře (ČAK) ... Totiž i vás čeká poznání nutné bolesti, abyste každý denně rozhodli, jestli je pro nás také užitečná.

28.4.2024 v 10:14 | Karma: 13,05 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Manželství jako právní problém nebo jen "dané a neměnné faktum".

Že manželství je "...dané a neměnné faktum..." mi napsal o tom svém jeden nemocí trpící muž, navíc se strachem, jak řekl,"...jestli mám zemřít tak brzo jako táta...". Obrátit se do sebe k poznání své niterné pravdy se ale nechtěl.

24.1.2024 v 15:09 | Karma: 11,68 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Vzteklé dítě trestat?

Víte, že vzteklé dítě ukazuje z okolních autorit potlačované emoce, které do sebe podvědomě nasává a bránit se proti nim může jen tak, že je v okamžiku jejich výbuchu vypouští zpět na vysílače? A zkusili jste někdy jednat jinak?

22.1.2024 v 14:12 | Karma: 10,96 | Přečteno: 450x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Hypnóza všech? Jak je Vám libo.

...abyste nepolevovali ve své lidsky přirozené touze, nalézt V SOBĚ radost duše, zdraví a čilost těla a tak stav lásky ke všemu a všem. Protože, jak vypočítal vzácný vědec Albert Einstein: "SYNCHRONICITA VŠEHO JE ABSOLUTNÍ."

21.1.2024 v 8:15 | Karma: 11,60 | Přečteno: 186x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Svobodně s muslimem? Válka spravedlivá? Nemožné, okusila jsem.

Pánové (já jim říkám laskavě chytrouši), kteří nechtějí vnímat, jak jejich strach ovládá i jejich myšlenky, mi pod koment dali nevyžádanou radu: Běžte k teroristům, ale nejdřív si sepište poslední vůli.

16.12.2023 v 13:30 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 13,05
  • Průměrná čtenost 556x
Jako nenapravitelný idealista si myslím, že všechno má smysl v poznávání a poznání, že každý člověk může svůj život udělat  šťastnějším.  Proto jsem po spontánním uzdravení plicního nádoru a "bosém" přechodu ohně v r.1993  hledala s mnoha lidmi odpověď na otázku jak to udělat. Tak vzniklo pojmenování opakujícího se obecného mechanismu lidských životů -  Automediace®. Napsala jsem knihu "Zpověď advokátky... že všechno je správně?" a občas nabízím inspiraci popisem svých lidských vhledů... 
Těším se...

Kontakt: www.voriskova.cz

Seznam rubrik